Is een AOV verplicht?

Nee, maar wel verstandig

Ondernemers zijn niet verplicht om een arbeidsongeschiktheidsverzekering of andere voorziening af te sluiten. Maar raak je arbeidsongeschikt door ziekte of een ongeluk? Dan heb je geen inkomen meer. Het is dus wel verstandig.

Is een AOV verplicht

Geen financieel vangnet voor ondernemers

Voor zelfstandigen (ZZP'er, DGA of zelfstandig medisch specialist) is er geen financieel vangnet vanuit de overheid. Als je door bijvoorbeeld ziekte of een ongeval niet meer kan werken, stopt je inkomen. Je zult dus zelf moeten nadenken over of en hoe je het (gezins-)inkomen wilt beschermen. Je denkt er misschien niet graag aan. Toch zijn er elke dag weer ondernemers die ondervinden dat je zomaar arbeidsongeschikt kunt raken. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan het (gezins)inkomen veiliggesteld worden.

Wist je dat?

  • De kans dat je (tijdelijk) arbeidsongeschiktheid raakt maar liefst 50% is!
  • 35% van de ongelukken ontstaan in privésfeer.
  • 16% van de arbeidsongeschiktheidsmeldingen die wij ontvangen onder een beperking in persoonlijk en sociaal functioneren vallen (burn-out, psychische problemen).

Een AOV biedt meer dan alleen financiële hulp

Ben je arbeidsongeschikt door ziekte of een ongeval? Dan krijg je bij de meeste verzekeraars niet alleen de uitkering waar je recht op hebt, maar ze helpen je ook om snel weer vooruit te komen. Met je onderneming, met je persoonlijke ontwikkeling, je gezin en je gezondheid.

Arbeidsongeschiktheid voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan 'genezen'. Daarom bieden wij, maar ook veel verzekeraars tegenwoordig tools om zoveel mogelijk te voorkomen dat je arbeidsongeschikt raakt. Bijvoorbeeld door via een gezondheidscheck alle gezondheidsrisico's in kaart te brengen en je te helpen om deze risico's te voorkomen of te verkleinen.

Plannen voor een verplichte AOV

De overheid heeft plannen om zzp'ers in de toekomst te verplichten om een AOV af te sluiten. In het wetsvoorstel dat er ligt, voert de UWV deze verplichte regeling uit. De Belastingdienst heft de premie. Er is nog veel onzeker over de invulling van deze verplichte verzekering en het is onduidelijk wanneer het er komt. Duidelijk is wel dat het een basisvoorziening wordt en dat dit zeker geen reden is om nu niets te regelen. Mocht de regeling er in de toekomst écht komen, dan kun je op dat moment altijd opnieuw keuzes maken en je huidige AOV aanpassen of stopzetten.

Wij vergelijken voor jou

ABC Pensioen is een onafhankelijke adviseur. Dat betekent dat wij samenwerken met veel verzekeraars, zoals a.s.r., Movir, Alllianz, Klaverblad en vele anderen. Wij vergelijken op basis van jouw wensen alle soorten AOV's. Op die manier heb je altijd een perfect passende AOV tegen een scherpe premie. Wil je een gratis en geheel vrijblijvende offerte? Laat je gegevens hieronder achter en we nemen contact met je op.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.