Verlenging collectieve pensioenregeling

Gepubliceerd op 16 oktober 2019

In veel sectoren, zoals in de bouw, het transport of de zorg geldt een pensioenplicht. In die gevallen heeft een werkgever nauwelijks invloed op de kwaliteit van de pensioenregeling voor het eigen personeel. Als deze pensioenplicht er niet is kan een werkgever zelf invulling geven aan de arbeidsvoorwaarde pensioen. De werkgever sluit hiervoor een overeenkomst met een in Nederland toegestane pensioenuitvoerder. In veel gevallen is de looptijd van een dergelijke overeenkomst 5 jaar. Na 5 jaar moet de werkgever een keuze maken of de overeenkomst wordt verlengd of dat wordt uitgeweken naar een andere pensioenuitvoerder. In bijna alle gevallen is de betreffende werkgever afhankelijk van het advies van een professionele adviespartij.

ABC Pensioen begeleidt ongeveer 175 werkgevers per jaar bij het invoeren of verlengen van een pensioencontract. Dit gebeurt in drie stappen: een ontwerpfase waarin de werkgever de wensen en doelen kenbaar maakt en ABC Pensioen deze vertaalt naar een passende pensioenregeling. Een fase waarbij ABC Pensioen offertes van meerdere pensioenuitvoerders vergelijkt en de werkgever adviseert welke uitvoerder het beste past bij de onderneming en tot slot een operationele fase waarin met name de administratieve inrichting van het nieuwe pensioencontract centraal staat.

Ingewikkeld? Nee hoor, de basis van het invoeren of verlengen van een pensioenregeling blijft vrij simpel: de doelen en wensen van de werkgever (en haar werknemers) vertalen naar een betaalbare pensioenregeling bij een bij de onderneming passende pensioenuitvoerder. ABC Pensioen voegt daar nog iets aan toe: voor veel werkgevers is pensioen een lastige arbeidsvoorwaarde, mogen wij het dan een stuk leuker voor u maken?