Mijn pensioen aanvullen

Wilt u uw pensioen aanvullen? Dan kunt u dit op verschillende manieren bij elkaar sparen. Wat voor u de beste manier is? Dat hangt af van uw persoonlijke situatie en uw wensen en mogelijkheden. Hieronder vindt u informatie over de meest voorkomende vormen om extra pensioen op te bouwen.

Sparen via een spaarrekening

Op een spaarrekening krijgt u rente over het bedrag dat u heeft ingelegd. U zet bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag op uw spaarrekening en als u met pensioen gaat, dan koopt u voor het eindbedrag een pensioen aan. De risico’s van een spaarrekening zijn beperkt. De rentestand is op dit moment echter historisch laag, waardoor u minder opbouwt dan bij een hoge rentestand.

Beleggen

Als u gaat beleggen met het geld dat u inlegt, dan stijgt de waarde van uw vermogen als de koersen stijgen. Dalen de koersen? Dan gaat uw vermogen vanzelfsprekend omlaag. Beleggen brengt dus risico’s met zich mee. Daarom zijn er de laatste jaren steeds meer beleggingsproducten op de markt gekomen die het risico van koersverlies beperken.

Lijfrente

Bij een lijfrente bouwt u met de ingelegde premies een lijfrentekapitaal op. Vaak komt de lijfrente tot uitkering als u stopt met werken. Maar afhankelijk van het product dat u kiest, kan het kapitaal ook eerder of later tot uw beschikking komen. Komt uw lijfrente vrij? Dan moet u kiezen wat u met het opgebouwde bedrag gaat doen

Aflossen op uw hypotheek

Als uw hypotheek volledig is afgelost als u met pensioen gaat, dan betaalt u geen hypotheekrente- en inleg meer. U vult uw pensioen hierdoor niet direct aan, maar uw maandlasten gaan wel aanzienlijk omlaag.

Waarde- of pensioenoverdracht

Wisselt u van baan? Dan vraagt uw ‘oude’ pensioenverzekeraar of pensioenfonds of u de waarde van uw pensioen wilt overdragen aan de pensioenuitvoerder van uw nieuwe werkgever. Doet u dit op een goede manier? Dan behaalt u het meeste rendement. Lees meer over waardeoverdracht.

Geïnteresseerd?

Elke manier om pensioen op te bouwen heeft voor- en nadelen. Daarom kunt u ook kiezen voor een combinatie. Een adviseur van ABC Pensioen geeft advies wat voor u (o.a. belastingtechnisch) de beste manier is om extra pensioen op te bouwen. Geïnteresseerd? Maak een (telefonische) afspraak.

- Maak een afspraak