Vragen? We helpen u graag
Bel 0523 - 28 27 21Neem contact op

Mijn pensioen aanvullen

Wilt u uw pensioen aanvullen? Dan kunt u dit op verschillende manieren doen. Wat voor u de beste manier is? Dat hangt af van uw persoonlijke situatie en uw wensen en mogelijkheden. Hieronder vindt u informatie over de meest voorkomende vormen om extra pensioen op te bouwen.

Sparen via een geblokkeerde spaarrekening

Op een spaarrekening krijgt u rente over het bedrag dat u heeft ingelegd. Deze spaarrekening is geblokkeerd, dat wil zeggen dat u niet vrij kunt beschikken over het opgebouwde tegoed. Het gespaarde bedrag moet gebruikt worden voor aanvulling van uw pensioenuitkeringen. Daar staat tegenover dat u de ingelegde bedragen binnen de gestelde fiscale kaders in mindering kunt brengen op uw belastbaar inkomen. U zet bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag op uw spaarrekening en als u met pensioen gaat, dan koopt u voor het eindbedrag een pensioen aan. De risico’s van een spaarrekening zijn beperkt. De rentestand is op dit moment historisch laag, waardoor u minder opbouwt dan bij een hoge rentestand.

Beleggen

Als u gaat beleggen met het geld dat u inlegt, dan stijgt de waarde van uw vermogen als de koersen stijgen. Dalen de koersen? Dan gaat uw vermogen vanzelfsprekend omlaag. Beleggen brengt dus risico’s met zich mee. Daarom zijn er de laatste jaren steeds meer beleggingsproducten op de markt gekomen die het risico van koersverlies beperken.

Aflossen op uw hypotheek

Als uw hypotheek volledig is afgelost wanneer u met pensioen gaat, dan betaalt u geen hypotheekrente- en aflossing meer. U vult uw pensioen hierdoor niet direct aan, maar uw maandlasten gaan wel aanzienlijk omlaag.

Meer informatie? Wij helpen graag!

Elke manier om pensioen op te bouwen of aan te vullen heeft voor- en nadelen. Daarom kunt u ook kiezen voor een combinatie. Wij geven u graag advies wat voor u, rekeninghoudend met de fiscale regels, de beste manier is om extra pensioen op te bouwen. Heeft u vragen over uw vrijgekomen lijfrente of gaat u met pensioen? Ook daarin kunnen wij u adviseren. Neem gerust contact met ons op!