Mijn lijfrente laten uitkeren

Heeft u uw lijfrente direct nodig? Dan kunt u uw lijfrente laten uitkeren. Dat kan in bepaalde gevallen ineens of in termijnen. Overigens hoeft dit niet bij de verzekeraar of bank waar u uw lijfrente heeft afgesloten. Het is verstandig om verschillende aanbieders met elkaar te (laten) vergelijken op voorwaarden en rente. Dit kan u vele euro’s schelen!

Het bedrag ineens laten uitkeren

Het is in bepaalde gevallen mogelijk een vrijkomende lijfrenteverzekering of -rekening in één keer te laten uitkeren, maar het hele bedrag wordt dan wel in één keer belast. Afhankelijk van de hoogte van uw inkomen en het lijfrentekapitaal wordt bepaald hoeveel belasting u moet betalen. De mogelijkheid tot het ineens laten uitkeren van uw lijfrente is afhankelijk van de hoogte van uw opgebouwde kapitaal en het lijfrenteregime waaronder uw lijfrente valt.

Het bedrag in termijnen laten uitkeren

Verschillende banken en verzekeraars bieden de direct ingaande lijfrente. Hiermee krijgt u een vaste periodieke uitkering van uw gespaarde kapitaal. U heeft zelf de keuze of u het bedrag per maand, kwartaal of (half)jaar wilt ontvangen.

Direct ingaande lijfrente via banksparen

Bij uitkering van uw lijfrente opent u een geblokkeerde lijfrenterekening. Het bedrag dat u heeft opgebouwd stort u op deze rekening en u ontvangt hierover rente. De uitkering uit deze lijfrenterekening krijgt u in termijnen uitgekeerd.

Belangrijkste punten lijfrenterekening:

  • Vaste rente gedurende de hele looptijd, deze rente is in de uitkering verwerkt
  • Zelf kiezen voor een uitkering per maand, kwartaal of (half)jaar
  • Keuze tussen een levenslange* of tijdelijke uitkering
  • Bij overlijden gaat het resterende bedrag naar uw erfgenamen

Direct ingaande lijfrente via een verzekering

U stort het vrijgekomen lijfrentekapitaal ineens in de lijfrenteverzekering. Daarbij maakt u de keuze of u de uitkering tijdelijk of levenslang wilt ontvangen. Heeft u gekozen voor levenslang of heeft uw tijdelijke lijfrente nog niet de einddatum bereikt? Bij overlijden vervalt het resterende bedrag aan de verzekeraar. Tenzij u afspraken maakt dat de uitkering overgaat op een medeverzekerde of uw nabestaanden. Afhankelijk van het regime van uw lijfrente zijn er verschillende mogelijkheden.

Belangrijkste punten lijfrenteverzekering:

  • Vaste uitkering per maand, kwartaal of (half)jaar
  • Keuze tussen een levenslange* of tijdelijke uitkering
  • Bij overlijden vervalt het resterende bedrag aan uw verzekeraar (tenzij anders is afgesproken)

Maak een afspraak met ABC Pensioen

ABC Pensioen werkt samen met de meeste banken en verzekeraars. Wij maken voor onze klanten altijd een vergelijking op basis van voorwaarden en te verkrijgen rendement. Daarbij houden wij rekening met het regime waarin uw lijfrente valt. Geïnteresseerd? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking.

* Banken en verzekeraars hanteren voor de term ‘levenslang’ twee verschillende definities. Bij een bank staat ‘levenslang’ voor een looptijd tot het bereiken van de 85-jarige leeftijd, met een maximale looptijd