U heeft een expirerende lijfrente. Wat nu?!

Deel:

Heeft u het geld nu nodig of eigenlijk nog niet? Uitstellen of uit laten keren? We zetten alle mogelijkheden voor u op een rijtje.

Een expirerende lijfrente, wat te doen?

Als u een expirerende lijfrente bij uw bank of verzekeraar heeft die vrijvalt, dan zijn er meerdere opties. U kunt ervoor kiezen de koopsom uit te stellen of uit te laten keren.

Een belangrijk punt hierbij is uw leeftijd en nog belangrijker is uw AOW-leeftijd. Dit is van belang om te bepalen of u het geld nu nodig heeft en zo niet: wat u er dan mee wil doen.

Stel u heeft de polis of rekening lang geleden afgesloten en door de gewijzigde wetgeving is de einddatum van de polis of rekening niet meer reëel voor de vastgestelde AOW-leeftijd, dan zijn er meerdere opties.

Uitstellen? Kies de juiste vorm

Als u de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet heeft bereikt dan kunt u de koopsom nog uitstellen. Dat kan op basis van beleggen en op basis van sparen.

Beleggen is over het algemeen interessant als de beleggingshorizon nog wat langer is. U wilt natuurlijk niet uw vermogen grotendeels kwijtraken vlak voor u met pensioen kan.

En als u dan wilt beleggen, kijk dan samen met een adviseur goed naar de fondsen, kosten en de risicoverdeling (aandelen versus obligaties).

Uiteraard kunt u ook sparen. Ondanks dat de huidige rentetarieven aan de zeer lage kant zijn, is sparen in veel gevallen de beste keuze. U weet zeker dat u geen risico loopt met uw geld en dat het niet minder waard wordt. Los van het verlies van eventuele koopkracht uiteraard.

Bepaal daarbij goed of u wilt sparen tegen een variabele rente zonder verplichtingen en restricties.

Hou er hierbij rekening mee dat u het saldo uiterlijk mag uitstellen tot 5 jaar na het bereiken van uw AOW-gerechtigde leeftijd.

Uitkeren

Heeft u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt? Dan kunt u uw lijfrente in minimaal 5 jaar laten uitkeren als aanvulling op uw AOW en pensioen. U bent verder flexibel in de uitkeringsduur, dus u kunt uiteraard ook kiezen voor een langere duur dan 5 jaar.

Heeft u de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt, dan kunt u er toch voor kiezen om de lijfrente al tot uitkering te laten komen. Echter, dan bent u verplicht om te kiezen voor tot een uitkering van minimaal 20 jaar, vermeerderd met het aantal jaar voor uw AOW-gerechtigde leeftijd.

Hou er ook rekening mee dat uw totale saldo aan lijfrente-uitkeringen niet hoger mag zijn dan €21.741 op jaarbasis. U dient dan een uitkerende lijfrente aan te kopen waarbij de duur zolang is dat de jaarlijkse uitkering onder dit bedrag uitkomt. Tenzij u kiest voor een duur van 20 jaar, in dat geval mag de jaarlijkse uitkering wel boven dit bedrag uitkomen.

Meer weten?

Wilt u weten wat voor u de beste optie is? En welke partijen u de beste oplossing en/of hoogste uitkering aanbieden? Ga dan eens in gesprek met één van onze pensioenadviseurs. Bel 0523 – 28 27 21 of laat een bericht achter via ons contactformulier en wij bellen u.

Deel:

Aanbevolen