Succesvol beleggen met deze 7 eenvoudige spelregels

Deel:

Succesvol beleggen is eenvoudiger dan vaak gedacht wordt. Het gaat om zeven stappen die een grote invloed hebben op het rendement dat u behaalt met beleggen. Zeven stappen die op papier makkelijk en logisch lijken, maar in de praktijk nog wel wat voeten in de aarde hebben.

1. Hoe langer de tijd, hoe beter

De koersen van aandelen (en in mindere mate obligaties) kunnen flink stijgen en dalen. In heftige tijden soms met meerdere procenten per dag. Hoe korter de periode, hoe groter de kans is dat u net ‘geluk’ of ‘pech’ heeft. Maar hoe langer de periode is tot u het geld nodig hebt, hoe groter de kans is dat de gelukjes en de pech in evenwicht zijn.

2. Kies een verdeling tussen aandelen en obligaties die bij u past

De koersen van aandelen en (kredietwaardige) obligaties bewegen in een crisis namelijk tegengesteld. Tijdens de kredietcrisis in 2008 gingen de koersen van aandelen fors onderuit, maar stegen de koersen van obligaties. De obligaties zijn dus een ‘kurk’ in de portefeuille. Wat is een gepaste verdeling? Dat is afhankelijk van uw eigen situatie en de beleggingshorizon.

3. Volg de markt

Actieve beleggingsfondsen proberen ‘de markt’ (lees: een index, zoals de AEX, Dow Jones of MSCI) te verslaan. Het is ondertussen publiek geheim dat ze dit bijna nooit lukt. Over een periode van 10 tot 20 jaar lukt het 80% van de fondsen niet. Sommige fondsen lukt het dus soms wél, dat klopt. Alleen weet u nooit van tevoren welke: de winnaars van nu zijn de verliezers van morgen. Kies dus voor het rendement van een index. En niet voor 20% kans op een hoger, maar 80% kans op een lager rendement.

4. Zorg dat de kosten laag zijn

We horen klanten vaak zeggen dat ze best bereid zijn iets meer te betalen voor een beter rendement. Dat is een grote misvatting, want elke procent kosten is een procent minder rendement. Een procent of een half procent lagere kosten per jaar lijkt weinig, maar over een lange periode bouwt u daardoor véél, héél veel meer vermogen op. Ook is bewezen dat fondsen met hoge kosten over een langere periode een stuk slechter presteren dan fondsen met weinig kosten, puur en alleen doordat het ze niet lukt om de hoge kosten goed te maken voor de klanten.

5. Stort periodiek

Uw risico wordt flink beperkt als u elke maand geld op de rekening stort in plaats van in één keer een groot bedrag te storten. Dat komt omdat u dan over de tijd zowel ‘hoog’ als ‘laag’ koopt. U stapt dus zowel in tijdens goede als slechte beurstijden en verkleint daarmee uw risico. Dit is daarnaast ook een goede manier om geleidelijk te beginnen en zo eerst met uw tenen het water te voelen, voordat u ineens in het diepe duikt.

6. Bouw het risico af

Zorg dat u in aanloop naar de einddatum steeds wat risicovolle aandelen omruilt voor relatief veilige obligaties, zodat u vlak voordat u het geld nodig hebt, niet door één of andere kredietcrisis ineens een flink deel van uw geld in rook op ziet gaan. En dus geen tijd meer hebt om te wachten op herstel.

7. Stick to the plan!

Hier komt het deel waar mannen in het algemeen slechter in zijn dan vrouwen en wat misschien wel één van de belangrijkste spelregels is: niet denken dat u het beter weet! Houd uw zenuwen in bedwang! Geen gekke dingen doen.

Ga dus niet al uw aandelen verkopen als u denkt dat de koersen op korte termijn gaan dalen. Of flink bijkopen ‘als het al een tijdje lekker gaat’ en de koersen misschien juist wel hoog zijn. Als u voor een lange periode geld opzijzet, weet u één ding zeker: er komen zowel goede als slechte beurstijden. Raak dus niet in paniek of juist te euforisch, maar houd u aan uw plan. Onderzoeken wijzen uit dat het zéér moeilijk is om de markt te timen. Doe dat dus niet. Ook professionals (en al zeker niet uw oom die u adviseert op een verjaardagsfeestje) weten niet wanneer koersen gaan stijgen en dalen. Niemand heeft tenslotte een glazen bol.

Wij helpen u hier graag bij

Wij helpen u graag om een plan op te stellen hoe u meer uit uw spaargeld kunt halen. Mocht beleggen daar de meeste geschikte vorm voor zijn, dan ondersteunen wij u graag om deze 7 stappen in de praktijk te brengen. En ja, we vragen hier een respectabele vergoeding voor, maar die vergoeding verdient u eenvoudig terug doordat wij u behoeden voor veelgemaakte fouten bij het beleggen!

Meer weten? Ga eens vrijblijvend in gesprek met één van onze pensioenadviseurs. Bel 0523 – 28 27 21 of laat een bericht achter via ons contactformulier en wij bellen u.

Deel:

Aanbevolen