10% van uw pensioenuitkering ineens laten uitkeren

Deel:

Vanaf 2023 wordt het mogelijk om op de pensioendatum 10% van uw pensioen ineens te laten uitkeren. Daarna wordt uw pensioenuitkering voor de rest van uw leven 10% lager. Hoe dat werkt? U leest het hieronder.

Waarom pensioen laten uitkeren?

Het opnemen van een bedrag op de pensioendatum kan aantrekkelijk zijn. Bijvoorbeeld als u kort na uw pensioendatum een mooie reis wilt maken, of schulden wilt aflossen. Maar ook verbouwen kan en mag. U bent vrij in de besteding van het bedrag.

Goed om te weten

De keuze om 10% van uw pensioen te laten uitkeren maakt u op het moment dat u met pensioen wilt gaan. Dat hoeft dus niet altijd de AOW-datum te zijn. Ook goed om te weten:

  • U heeft toestemming van uw partner nodig.
  • De resterende pensioenuitkering mag niet lager zijn dan € 503,24 per jaar (bedrag 2021).
  • Houd er rekening mee dat u over het bedrag belasting betaalt en eventueel AOW-premie.
  • De uitkering van het bedrag kan gevolgen hebben voor heffingskortingen en toeslagen.

Gaat u binnenkort met pensioen?

Bekijk dan goed of deze extra mogelijkheid voor u interessant is. Hoewel u er op dit moment nog geen gebruik van kunt maken, kan het wel een rol spelen in de definitieve keuze van uw pensioendatum.

Advies van uw pensioenadviseur

Laat u goed informeren door uw pensioenadviseur als u van de mogelijkheid gebruik wilt maken. Voor vragen over dit onderwerp kunt u terecht bij Jan Willem Gakes. Jan Willem is te bereiken via 0523 - 28 23 71 of j.gakes@abcpensioen.nl.

Deel:

Aanbevolen