Mijn levensloopregeling loopt af: wat moet ik doen?

Deel:

Veel mensen hebben er in het verleden gebruik van gemaakt: de levensloopregeling. Door deze regeling kon je sparen om eerder te stoppen met werken of om betaald verlof op te kunnen nemen. In 2012 is deze regeling gestopt. Iedereen die toen al spaarde, mag deze ‘spaarpot’ voortzetten tot en met 31 oktober 2021. Dat betekent dat voor veel mensen de levensloopregeling binnenkort afloopt. Geldt dat ook voor u? Lees dan welke mogelijkheden u heeft.

Bedrag van de levensloopregeling wordt uitgekeerd

Op 1 november 2021 eindigt de levensloopregeling. Het opgebouwde bedrag wordt dan ineens uitgekeerd onder inhouding van loonheffing. Dat betekent dat de bank, verzekeraar of beleggingsinstelling het bedrag aan u uitkeert en de belasting die verschuldigd is alvast afdraagt aan de belastingdienst. De uitkering kan gevolgen hebben voor toeslagen of heffingskortingen. Omdat uw inkomen hoger wordt, krijgt u mogelijk minder uitgekeerd, of ontvangt u geen toeslagen meer en betaalt u mogelijk meer belasting.

Wat kan ik nog doen om uitkering te voorkomen?

Als de uitkering op dit moment nog niet gewenst is, kunt u het bedrag omzetten in pensioen óf storten op een bancaire lijfrenterekening of -verzekering.

Omzetten in pensioen

Als de uitkering niet gewenst is, kan het levenslooptegoed omgezet worden in pensioen. De waarde wordt dan overgedragen aan uw pensioenuitvoerder. Daar zijn echter wel regels aan verbonden: het pensioen mag niet ‘te hoog’ worden. Heeft u in uw pensioenregeling een bijspaarmogelijkheid, dan kan worden berekend welke bedrag kan worden bijgestort.

Storten op een lijfrenterekening of -verzekering

Een andere mogelijkheid is om de uitkering te storten op een bancaire lijfrenterekening of in een lijfrenteverzekering. De hoogte van het te storten bedrag wordt bepaald door uw jaarruimte of reserveringsruimte.

Hulp nodig?

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om te voorkomen dat u nu al dient af te rekenen met de belastingdienst. Heeft u nog levenslooptegoed en wilt u weten wat voor u de best passende oplossing is? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze inkomensspecialist Jan Willem Gakes: 0523 – 28 27 21 of vul het contactformulier in en wij bellen u.

Deel:

Aanbevolen