Verplichte AOV voor ondernemers

Deel:

Na jaren overleg tussen politiek, vakbonden, sociale partners en werkgevers is er een pensioenakkoord. Dit akkoord is in de eerste plaats gericht op werknemers in loondienst. Maar ook voor jou als zzp’er, ondernemer heeft het verstrekkende gevolgen. Je wordt namelijk verplicht een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) af te sluiten. Wat betekent dit voor jou als ondernemer? Dat hebben wij voor je op een rijtje gezet.

AOV


Het wetvoorstel voor een verplichte verzekering heeft de volgende kenmerken:

  • De uitkering is maximaal 70% van het laatstverdiende inkomen met een maandelijks maximum van € 1.650 bruto per maand.
  • De premie zal inkomensafhankelijk worden maar er komt ook een limiet aan. Zelfstandig ondernemers zullen maandelijks ca. € 200 bruto per maand gaan betalen. De Belastingdienst incasseert de premie.
  • De verplichte verzekering wordt uitgevoerd door het UWV.
  • Arbeidsongeschiktheid wordt beoordeeld op basis van gangbare arbeid.
  • De standaard eigen risico periode is 52 weken. Naar wens kan dit verlaagd worden tot 26 weken of verhoogd tot 104 weken.
  • Ondernemers die al een particuliere AOV hebben bij een verzekeraar of zich liever zelf verzekeren kunnen in aanmerking komen voor een vrijstelling van de verplichte verzekering. De particuliere AOV zal dan minimaal gelijkwaardig moeten zijn aan de verplichte verzekering.

Zoals het er nu uit ziet zal er op z’n vroegst in 2024 een verplichte AOV komen. Maar dat betekent niet dat je als zzp’er nu achterover moet gaan leunen en afwachten. Heb je nog geen AOV of twijfel je of de bestaande AOV nog wel aansluit bij je actuele situatie? Neem dan contact met ons op.

Wij vergelijken voor jou

ABC Pensioen is een onafhankelijke adviseur en vergelijkt op basis van jouw wensen alle soorten arbeidsongeschiktheidsoplossingen. Dat betekent dat ABC Pensioen samenwerkt met veel verzekeraars, zoals bijvoorbeeld. a.s.r., Movir en Avéro Achmea. Wij beoordelen graag je huidige voorziening. Als je nog niets hebt geregeld, dan maken wij een passend voorstel.

Het voordeel van een particuliere verzekering? Jij bepaalt zelf de hoogte van je premie en je uitkering, het verzekerde bedrag, hoe lang je zonder uitkering kan leven én hoe lang je van een uitkering gebruik wilt maken. Doe je dit, dan hoef je niet akkoord te gaan met de premie die de overheid berekent. Wat een AOV kost hangt af van veel verschillende factoren. Onder meer van jouw beroep, leeftijd, type dekking, wachttijd en hoelang je een uitkering wilt ontvangen.

Wil je meer informatie over een AOV of alternatieve arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen?

Bekijk dan onze website www.abcpensioen.nl/aov

Deel:

Aanbevolen