Nieuwe pensioenwet uitgesteld tot 1 juli 2023

Deel:

De invoering van de nieuwe pensioenwet stond gepland voor 1 januari 2023. Minister Carola Schouten heeft die datum opgeschoven naar 1 juli volgend jaar. De wet die nodig is om het nieuwe pensioenstelsel in te voeren, moet namelijk nog worden behandeld in de Eerste en Tweede Kamer.

Omdat de wet zorgvuldig besproken moet worden, is het volgens de minister niet aannemelijk dat de wet voor 1 januari is goedgekeurd. Om duidelijkheid te bieden aan alle betrokken partijen is de datum een half jaar opgeschoven. Het nieuwe pensioenstelstel gaat naar alle waarschijnlijkheid in op 1 januari 2027.

DSF9048 kopie

Waarom een nieuw pensioenstelsel?

Ons huidige pensioenstelsel was lange tijd gebaseerd op twee belangrijke fundamenten: zoveel mogelijk zekerheid én solidariteit tussen jong en oud. Dit maakte ons pensioenstelsel lange tijd heel robuust en geliefd. Maar diezelfde fundamenten zorgden de laatste jaren ook voor steeds meer onrust, en maakten dat ons stelsel ‘op slot’ kwam te zitten.

De gewenste zekerheid kost namelijk steeds meer geld en potentieel rendement, wat niet bij de deelnemers terechtkomt. Ook kunnen pensioenen hierdoor nauwelijks nog geïndexeerd worden. Het pensioen stijgt daardoor niet mee met de stijging van al onze vaste lasten. Bovendien betaalt de jongere generatie mee aan het pensioen voor ouderen, terwijl ze natuurlijk liever willen sparen voor hun eigen pensioen. Hierdoor is het vertrouwen in het huidige pensioenstelsel de laatste tijd sterk gedaald.

Deze ontwikkelingen maken dat ons huidige pensioenstelsel is verouderd en dat we toe zijn aan een nieuw pensioenstelstel. Een stelsel dat weer voldoet aan de wensen en ontwikkelingen van deze tijd. Het is een gigantische uitdaging om iedereen daarbij tevreden te stellen. Daarom moeten de bouwstenen sámen worden gelegd.

"De pensioenregeling binnen je bedrijf moet opnieuw ingericht worden, passend bij het nieuwe pensioenstelsel én bij je arbeidsvoorwaardenpakket." -

Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor mij als werkgever?

Voor jou als werkgever betekent dit dat er veel keuzes gemaakt moeten worden, om die bouwstenen goed neer te leggen binnen jouw eigen organisatie. De pensioenregeling binnen je bedrijf moet opnieuw ingericht worden, passend bij het nieuwe pensioenstelsel én bij je arbeidsvoorwaardenpakket. Alle medewerkers krijgen straks een vast premiepercentage dat in hun pensioenpot wordt gestort. Als werkgever moet je bepalen hoe hoog dit percentage wordt. Hier blijft het niet bij. Je moet bijvoorbeeld ook bepalen wat je doet met bestaande medewerkers. Ga je die gelijk de nieuwe regeling aanbieden of wacht je nog even tot het verplicht is? En nieuwe medewerkers, ga je die eerst nog je oude regeling bieden of direct de nieuwe? Zo zijn er nog veel meer keuzes die je moet maken.

Maak de juiste keuzes op het juiste moment

Kortom, stilzitten is in veel gevallen geen goede keuze. Ook al is de planning uitgesteld, het pensioenstelsel is wel degelijk in beweging. Maak samen met je pensioenadviseur nu de juiste keuzes, zodat je die straks op het juiste moment kunt inzetten. De adviseurs van ABC Pensioen helpen je hier graag bij. Weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

Deel:

Aanbevolen