Pensioen voor zzp’ers: alle opties op een rij

Deel:

Iedereen die in Nederland gewoond of gewerkt heeft, ontvangt een basispensioen (AOW) van de overheid zodra hij de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Ben je in loondienst, dan is de kans groot dat jouw werkgever een regeling heeft getroffen waardoor jouw pensioen wordt aangevuld. Voor zzp’ers is dit een ander verhaal, zij zijn zelf verantwoordelijk voor hun pensioen. Wil jij als zzp’ers ook van je oude dag kunnen genieten? Dan is het belangrijk om alvast vooruit te kijken. Welke opties je hebt, lees je hieronder.

Zzp’ers ontvangen net als ieder ander AOW zodra zij de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank kun je jouw geschatte AOW-leeftijd berekenen. Hoe hoog dit bedrag is, is o.a. afhankelijk van het aantal jaren dat je verzekerd bent geweest voor de AOW en of je alleen woont of met je partner. In principe bouw je voor ieder jaar dat je in Nederland woont of werkt 2% AOW op. De meest recente AOW-bedragen vind je op de website van de SVB.

Van je AOW alleen kan je meestal niet leven. Daarom ben je er als zzp’er zelf verantwoordelijk voor dat dit bedrag wordt aangevuld.

Bijsparen voor je pensioen

Om je pensioen aan te vullen, kun je bijsparen. Er zijn verschillende opties. We zetten ze hier voor je op een rij:

  • Sluit een lijfrenteverzekering af of spaar op een bankspaarrekening
  • Zet in één keer geld opzij met een koopsompolis
  • Spaar zelf op je bankrekening of beleg je geld
  • Los je hypotheek af voor lagere woonlasten
  • Verzilver de overwaarde van je huis door het te verkopen
  • Blijf ook na je pensioen werken voor extra inkomsten

Krijg inzicht in je pensioen

Weet jij hoe het ervoor staat met jouw pensioen? Het is belangrijk dat je inzicht krijgt en weet wat je nog moet regelen. Op Mijn Pensioenoverzicht kun je zien waar en hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd. In dit pensioenoverzicht staan de bruto bedragen, klik op “schatting netto” om te zien wat je maandelijks op je rekening kunt verwachten. Eventueel spaargeld is in dit overzicht niet opgenomen.

Ook handig: de factsheet van Mijn Pensioenoverzicht waarmee je ontdekt wat jij nog meer kunt doen voor jouw pensioen.

Hulp van een financieel adviseur

Wist je dat 25% van de zzp’ers de hulp van een financieel adviseur inschakelt om hen te helpen bij hun geldzaken? Bij het regelen van je pensioen en het maken van een plan voor jouw financiële toekomst kan ABC Pensioen hulp bieden. Wil je hier meer over weten? Maak eens een vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs: 0523 – 28 27 21 of laat een bericht achter en we nemen contact met je op.

Deel:

Aanbevolen