Tweede Kamer stemt in met het nieuwe pensioenstelsel

Deel:

De Tweede Kamer heeft op 22 december ingestemd met het nieuwe pensioenstelsel. Als een meerderheid in de Eerste Kamer ook voor het nieuwe stelsel is, dan gaat de wet waarschijnlijk 1 juli 2023 officieel in. Als de wet van kracht is krijgen vakbonden, werkgevers en pensioenuitvoerders 3,5 jaar de tijd om de pensioenregelingen aan te passen aan de nieuwe wetgeving, tot 1 januari 2027. Wat dit voor u als werkgever betekent, leggen we hieronder uit.

Waarom een nieuw pensioenstelsel?

Ons huidige pensioenstelsel was lange tijd gebaseerd op twee belangrijke fundamenten: zoveel mogelijk zekerheid én solidariteit tussen jong en oud. Dit maakte ons pensioenstelsel lange tijd heel robuust en geliefd. Maar diezelfde fundamenten zorgden de laatste jaren ook voor steeds meer onrust, en maakten dat ons stelsel ‘op slot’ kwam te zitten.

De gewenste zekerheid kost namelijk steeds meer geld en potentieel rendement, wat niet bij de deelnemers terechtkomt. Ook kunnen pensioenen hierdoor nauwelijks nog geïndexeerd worden. Het pensioen stijgt daardoor niet mee met de stijging van al onze vaste lasten. Bovendien betaalt de jongere generatie mee aan het pensioen voor ouderen, terwijl ze natuurlijk liever willen sparen voor hun eigen pensioen. Hierdoor is het vertrouwen in het huidige pensioenstelsel de laatste tijd sterk gedaald.

Deze ontwikkelingen maken dat ons huidige pensioenstelsel is verouderd en dat we toe zijn aan een nieuw pensioenstelstel. Een stelsel dat weer voldoet aan de wensen en ontwikkelingen van deze tijd. Het is een gigantische uitdaging om iedereen daarbij tevreden te stellen. Daarom moeten de bouwstenen sámen worden gelegd.

Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor werkgevers?

Voor werkgevers betekent dit dat er veel keuzes gemaakt moeten worden, om die bouwstenen goed neer te leggen binnen de organisatie. De pensioenregeling binnen het bedrijf moet opnieuw ingericht worden, passend bij het nieuwe pensioenstelsel én bij het arbeidsvoorwaardenpakket. Alle medewerkers krijgen straks een vast premiepercentage dat in hun pensioenpot wordt gestort. Werkgevers moeten bepalen hoe hoog dit percentage wordt. Hier blijft het niet bij. U moet bijvoorbeeld ook bepalen wat u doet met bestaande medewerkers. Gaat u die gelijk de nieuwe regeling aanbieden of wacht u nog even tot het verplicht is? Wat doet u met nieuwe medewerkers, gaat u die eerst nog de oude regeling bieden of direct de nieuwe? En er zijn er nog veel meer keuzes die u moet maken.

Maak de juiste keuzes op het juiste moment

Kortom, stilzitten is in veel gevallen geen goede keuze. Ook al bent u pas in 2027 verplicht om te voldoen aan de nieuwe wet, het pensioenstelsel is nu al in beweging. Maak samen met uw pensioenadviseur alvast de juiste keuzes, zodat u die straks op het juiste moment kunt inzetten. De adviseurs van ABC Pensioen helpen u hier graag bij. Weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

Deel:

Aanbevolen