Fiscaal vriendelijk pensioensparen, zijn uw medewerkers op de hoogte?

Deel:

70% van de werkenden kent de mogelijkheid om fiscaal vriendelijk bij te sparen voor het pensioen niet. Dit blijkt uit onderzoek van de AFM. Waarschijnlijk bouwt daarom maar één op de twintig medewerkers pensioen op in de 3e pijler. En dat is jammer. Want sparen in de 3e pijler levert interessante (belasting)voordelen op. Grote kans dat uw medewerkers dit niet weten. Als werkgever kunt ú daar wat aan doen!

DSF9048 kopie

Pensioenpijlers, hoe zit het ook alweer?

Het Nederlandse pensioenstelsel bestaat uit 3 pijlers:

  • 1e pijler: AOW, dit wordt geregeld vanuit de overheid.
  • 2e pijler: aanvullende pensioenopbouw via de werkgever.
  • 3e pijler: aanvullende, individuele pensioenverzekeringen. En over deze pijler gaat dit artikel.

Pensioensparen in de 3e pijler

Individuele verzekeringen vormen de 3e pijler. Bijvoorbeeld lijfrenten, koopsommen en levensverzekeringen. Daarmee spaart een werknemer fiscaal aantrekkelijk voor extra pensioen. Bijvoorbeeld om een pensioengat aan te vullen of eerder met pensioen te gaan. Ook zelfstandigen kunnen kiezen voor een individuele pensioenvoorziening.

Waarom is pensioensparen in de 3e pijler fiscaal aantrekkelijk?

De werknemer kiest een bedrag om maandelijks in te leggen voor zijn pensioen. Dit bedrag legt de werknemer in vanuit zijn netto salaris. De betaalde belasting krijgt hij terug van de Belastingdienst. Goed om te weten: om belasting af te mogen trekken moet de inleg wel passen binnen de jaar- en reserveringsruimte.

Extra pensioen opbouwen via pensioenregeling van de werkgever

Soms kan een werknemer via de pensioenregeling van de werkgever extra pensioen opbouwen. De werknemer betaalt dan extra premie, waardoor hij meer pensioen opbouwt. Ook dit is fiscaal aantrekkelijk. Of dit kan, hangt af van de pensioenregeling die u als werkgever biedt.

Hoe helpt u uw werknemers hierbij?

Zoals al eerder aangegeven: er zijn maar weinig werknemers die gebruik maken van een fiscaal vriendelijke manier van pensioensparen. Simpelweg omdat ze niet weten wat de mogelijkheden zijn én waarom het belangrijk is om ook zelf pensioen op te bouwen. Als werkgever kunt u het verschil maken.

"Laat uw werknemers eens inzien hoeveel inkomen ze hebben als ze met pensioen gaan. Is dat genoeg? Leg ze uit wat de mogelijkheden zijn om (op een fiscaal aantrekkelijke manier) zelf te sparen voor pensioen." -

Hulp nodig?

ABC Pensioen helpt met heldere pensioencommunicatie voor uw medewerkers. De C in ABC staat immers voor communicatie! Wilt u eens overleggen wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op.

Deel:

Aanbevolen