Pensioenopbouw bij de pensioenfondsen….in 2021 nog flinke storm voor de stilte

drs. Yska de Kroon
drs. Yska de Kroon19 feb. 2021

Deel:

Het is de afgelopen jaren al heel vaak aan de orde geweest, de problematiek waar de pensioenfondsen bijna jaarlijks mee te maken hebben. Er zit veel geld in de kas, maar toch is het niet genoeg om voldoende zekerheid te kunnen bieden voor de (toekomstige) pensioenuitkeringen van de deelnemers. Dat komt vooral door de aanhoudende, steeds lagere rentestand, waarop de pensioenfondsen hun verplichtingen moeten waarderen. Maar ook, omdat ze met voorzichtige aannames moeten rekenen, hoeveel rendement hun beleggingen op gaan leveren.

Pensioenfondsen hebben twee knoppen waaraan kan worden gedraaid: nog hogere premies en/of lagere pensioenopbouw. Beide instrumenten zijn al meerdere malen ingezet, dus ‘we’ waren wat gewend. Maar het jaar 2021 breekt toch nog alle records. Bijna alle pensioenfondsen waren genoodzaakt de premie met 10-20% te laten stijgen, met voor een aantal zelfs uitschieters tot
+ 30%! En om de premiestijgingen nog enigszins te beperken, hebben 29 van de 44 pensioenfondsen ook nog aan de andere knop gedraaid, door de pensioenopbouw tegelijkertijd verder te verlagen.

Een flinke pensioenstorm dus, nog niet eerder is er zo hard aan deze knoppen gedraaid!
En dat na een oproep van minister Koolmees om de premies in 2021 zoveel mogelijk met rust te laten, om ‘in rust’ toe te kunnen werken naar het nieuwe pensioenstelsel.

"Maar het jaar 2021 breekt toch nog alle records" - Yska de Kroon

De premies bij de meeste fondsen liggen nu rond de 25 tot 30%. Daarmee werkt de gemiddelde deelnemer niet langer één dag per week voor het pensioen, maar al anderhalve dag!
En dan rijst onherroepelijk de vraag; is het dat allemaal nog wel waard?

Het antwoord daarop is tijdens de onderhandelingen over het nieuwe Pensioenakkoord al gegeven; NEE. Daarom gaat ons pensioenstelstel er ook heel anders uitzien. Als het goed is, en de Eerste en Tweede Kamer dit jaar goed meewerken, gaat dat stelsel per 1 januari 2022 in, met een overgangsperiode tot 1 januari 2026. Een stelsel dat rust en stilte moet brengen rondom pensioen. Het uitgangspunt zal zijn, dat er minder aan knoppen zal worden gedraaid, dat de pensioenen meer met de markt meebewegen. Maar daarmee moeten de deelnemers (pensioengerechtigden) dat dus ook. Hoe dat proces precies moet gaan plaatsvinden, vergt nog veel overleg tussen de verschillende partijen.

Stilzitten is er dus voorlopig nog niet bij. Het pensioenstelsel is in beweging, dus alle betrokken partijen moeten dat ook zijn. Bij ABC Pensioen zijn we dat gewend. Pensioen beweegt ons.
We zijn eigenlijk continu in beweging, mét onze relaties, voor onze relaties.

Wilt u dat we dat ook eens met u gaan doen? Wilt u over bepaalde onderwerpen eens van gedachten wisselen? Bijvoorbeeld over het pensioenbewustzijn van uw medewerkers, de pensioenmogelijkheden als onderdeel van de duurzame inzetbaarheid, of gewoon uw medewerkers eens goed informeren? Neem dan gerust contact met ons op.

We maken samen een routekaart, en kiezen dan samen de best passende route.

ABC Pensioen. Alle aandacht voor uw pensioen.

Deel:

drs. Yska de Kroon
Geschreven door

drs. Yska de Kroon

Aanbevolen