Hoe help jij je werknemers in aanloop naar hun oudedag?

Deel:

Driekwart van de werknemers verwacht dat de werkgever hen helpt met doorwerken tot hun AOW-leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken. Ze hebben ruim 1.000 Nederlanders tussen de 55 en 67 jaar oud - die in loondienst werken – gevraagd naar langer doorwerken en voorbereiding op hun oudedag. Uit het onderzoek blijkt dat hierin voor werkgevers een belangrijke rol is weggelegd.


Wat te doen als werkgever?

De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog. Dat betekent dat werknemers steeds langer door moeten werken. 77% van de oudere werknemers verwacht van hun werkgever dat hij het voor zijn werknemers mogelijk maakt om langer door te werken tot hun pensioenleeftijd. Dit kan onder andere door gesprekken te voeren met de werknemer, de werknemer ondersteuning te bieden bij het wisselen van baan binnen of buiten het bedrijf en tot slot door te zorgen voor een goede sfeer op de werkvloer. Wat volgens de ondervraagden echter echt belangrijk is, is flexibiliteit in contracturen en werkzaamheden.

Help de werknemer fysiek fit te blijven

Met name respondenten die hun werk als fysiek belastend ervaren vinden het relatief belangrijk dat de werkgever de werkzaamheden binnen hun functie aanpast. Zij praten echter wel minder met hun werkgever over dit onderwerp (slechts 23%). Fysiek fit zijn vinden de werknemers erg belangrijk. 53% van de 55-plussers onderneemt zelf al concrete acties om fysiek inzetbaar te blijven, de meesten doen dit los van hun werkgever. Ook hierin kan de werkgever een bijdrage leveren door hun werknemers te stimuleren gezond te leven en hen hierin te faciliteren.

Heb je hier hulp bij nodig? Onze collega’s van Vitalr geven je inzicht en oplossingen op het gebied van toekomstbestendige medewerkers. Lees er meer over op vitalr.nl.

Eerder met pensioen

De meerderheid van de werknemers geeft aan dat ze eerder willen stoppen met werken. Gemiddeld zelfs zes jaar eerder dan de AOW-leeftijd. Voor werkgevers loont het soms ook om medewerkers niet tot de AOW-leeftijd in dienst te houden. Met name bij fysiek zware beroepen.

De RVU-regeling kan dan een oplossing bieden. Deze regeling biedt mensen die richting AOW gaan de mogelijkheid met een financiële compensatie vrijgesteld te worden van werk. In plaats van salaris wordt er RVU-uitkering betaald. Lees hier meer over de RVU-regeling.

Goed werkgeverschap

Het is goed om te weten wat de wensen zijn van jouw medewerkers en ze – waar mogelijk – te helpen. Bijvoorbeeld door uit te leggen hoeveel inkomen medewerkers opbouwen via de collectieve pensioenregeling. En door je medewerkers eens met een pensioenspecialist te laten praten over de mogelijkheden om zelf te sparen voor pensioen. ABC Pensioen kan hierbij helpen met heldere pensioencommunicatie voor je medewerkers. De C in ABC staat immers voor communicatie! Wil je eens overleggen wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op.

Deel:

Aanbevolen